1. Какво означава OSA?

OSA е името на едно от най-разпространените нарушения на съня. Абревиатурата идва от първите букви на английския термин Obstructive Sleep Apnea /обструктивна сънна апнея/. Това означава спиране на дишането по време на сън, поради запушване на дихателните пътища.

 

2. Какво представлява «обструктивната сънна апнея» (OСA)?

OСA засяга повече от 10% от населението на света. Хората, които страдат от този проблем прекъсват дишането си многократно по време на сън, поради колапс в дихателните пътища.

Този колапс е в резултат от фактори като голям език, разрастване на допълнителна тъкан около дихателните пътища или намаляване на мускулния тонус, който държи отворен въздухопровода. В резултат на гореизброеното въздухът не достига до белите дробове. Тези прекъсвания на дишането могат да се повторят стотици пъти за една нощ. Когато сънят е прекъснат по този начин, се натоварва сърцето, което води до редица сериозни здравословни проблеми.

 

 

3. Как да разбера, че страдам от OСA?

OСA се среща при мъже, жени и деца от всички възрасти, независимо от техния хабитус. Повечето от хората с този проблем нямат усещането за болест. Често някой друг човек от обкръжението на пациента забелязва първите признаци на ОСА. Ако вие или някой ваш познат хърка редовно и има един или няколко от по-долу описаните симптоми, най-вероятно се сблъсквате със синдрома на ОСА.

Оценете внимателно вашите оплаквания и признаци, характеризиращи ОСА, и споделете това с лекар-специалист. Най-добре е да се обърнете към специализиран център за дихателни нарушения по време на сън, където ще ви бъде направено подходящо изследване и препоръчано адекватно лечение.

Ключовите признаци и симптоми, характеризиращи ОСА, са: прекомерна дневна сънливост, шумно хъркане всяка нощ, задъхване или задушаване по време на сън.

Други често срещани симптоми са: слабост и сутрешно главоболие, често уриниране нощем, депресия и раздразнителност, затлъстяване, голяма обиколка на врата или запушени ГДП, жени в менопауза, нарушено либидо.

 

4. Последствия в случай, че ОСА не се лекува?

Високо кръвно налягане,

трудно лекуващо се;

Сърдечни заболявания и инфаркт на миокарда;

Мозъчен удар;

Катастрофи по време на шофиране и инциденти на работното място, дължащи се на прекомерна дневна сънливост;

Намалено качество на живот;

Намалено либидо.

 

5. Какво означава CPAP?

CPAP (ЦИПАП) е апаратен метод за лечение на обструктивна сънна апнея. По време на сън дишането на пациента се подпомага от малко компресорче, което подава въздух с повишено налягане. Това пречи на дихателните пътища на човек, с такива проблеми, да се запушат по време на сън, осигурявайки му нормално дишане. Използването на СРАР води не само до изчезването на неприятното за пациента и околните хъркане, но най-вече до намаляване и дори пълно изчезване на болестните симптоми, дължащи се на хроничната сънна апнея.

 

6. Какво представлява CPAP апаратът?

CPAP машината е малък компресор за въздух. В зависимост от производителя, модела и цената той е снабден с различни филтри, овлажнители, отоплители на въздуха, възможност за работа на променлив и прав ток, както и възможности за работа с батерии. Връзката към пациента става посредством тръба и маска. Тръбата е достатъчно дълга, а маските са различни видове, така, че пациентът да има максимална свобода при ползуването на CPAP машината. Целият комплект дава възможност на пациента да се възползва от предимствата на терапията, независимо от околните условия - в къщи, в командировка или някъде на почивка.

 

7. Колко време продължава CPAP лечението?

За съжаление, появил се вече проблемът «обструктивна сънна апнея» не може да бъде трайно излекуван. Така, както един път открит, проблем като късогледство или далекогледство ни принуждава цял живот да подпомагаме зрението си с очила, така и OSA се нуждае от пожизнено подпомагане на дишането по време на сън. Единствената доказано ефективна методика за сега е CPAP терапията. Ако по някакъв начин тя бъде преустановена, това неизбежно води до възвръщане на всички болестни симптоми.

 

8. Може ли и как да се пътува при ЦИПАП терапия (CPAP)?

Ако притежавате ЦИПАП апарат, пригоден за ползване извън дома или лечебно заведение, вие спокойно може да пътувате във всякакъв вид превозни средства. Ако пътувате със самолет, следва да проверите от авиокомпанията начините за ползването на апарата по време на полет/вижте приложенията в сайт’а/. Също така, предвидете и необходимото допълнително време, необходимо ви за преминаването през контролния пункт. Носете своя апарат в ръчния си багаж. Оставяйки го в общото товарно помещение на самолета е много вероятно той да бъде непоправимо повреден .

Информацията, с която разполагаме към момента е, че повечето авиокомпании не разрешават използването на ЦИПАП апарат по време на полет.

При пътуване с автомобил, вие сте ограничени от възможностите за използване на своя ЦИПАП, ако не разполагате с модел предлагащ ви тази възможност и необходимия аксесоар за работа с 12 волта напрежение на електрическия ток.

Много добро решение, при избор на ЦИПАП, е да закупите възможно най-тихия и малък по размери апарат.

 

9. Какво е Авто ЦИПАП?

Авто ЦИПАП е апарат, използващ две стойности на налягането: с висока и ниска настройка. Машината започва работа на по-ниската настройка, обикновено 2-4 см. под нормалното налягане. При откриване на „апнея” налягането се повишава до определеното за терапия налягане, като остава за определено време на това ниво. После бавно отслабва до долното ниво. Когато Авто ЦИПАП улови нова „апнея”, цикълът се повтаря и така през цялата нощ. По този начин, машината автоматично регулира своите стойности.

 

10. Какво е Bi Level (Би-ПАП) апарат?

Би Левъл или както някои го наричат Би ПАП (Bi PAP) апарат използва две настройки за налягане при терапията - едната е за налягането при вдишване, а втората е за налягането при издишване. Този тип апарати обикновено се използват от хора, които имат непоносимост към стандартните ЦИПАП ( CPAP) апарати или от хора, които имат други усложнения.

 

11. Какви грижи трябва да полагам за моят ЦИПАП?

При правилна експлоатация ЦИПАП апарата не се нуждае от специализирана подръжка но по време на експлоатацията все пак настъпват промени за това е необходимо веднъж в годината да посетите специализиран сервиз където сертифициран техник да провери неговото състояние и да го калибрира .

 

12. Колко често трябва да се подменят маската, филтърът, маркучите и съдът за вода на овлажнителя?

За филтрите - ако вие използвате бели на цвят (за еднократна употреба) филтри - трябва да ги подмените тогава, когато замърсяването се забелязва ясно с просто око.

Запомнете: въздухът, който преминава през филтъра, отива директно във вашите дробове!!!

Ако вие използвате сиви или черни на цвят филтри (от материя наподобяваща дунапрен) за многократна употреба, то вие трябва да ги измивате с мек/не много агресивен сапун и хладка вода, един път на няколко седмици или при по-често, при натрупване на прах по тях.

Внимание - преди да поставите филтъра отново, се убедете, че той е изсъхнал напълно!!!

Медицинските справочници препоръчват въздухопроводът, свързваща апарата и маската, да се подменят на всеки 30 дни, като практиката показва, че оптималният срок за подмяна му е на всеки 3 месеца.

Този срок може да бъде удължен при използуване на уред за почистване и използуване на специално създадените за специфичните нужди препарати. Подмяната се наляга поради факта, че във въздухопровода се събира прах и се създават колонии с бактерии, които биха могли да ви разболеят.

Съдът за вода е препоръчително да се подменя един път годишно. Целесъобразно е използването само на дестилирана вода. Маската трябва да се поддържа ежедневно, а подмяната да става веднъж на 6 месеца.

Срокът може да варира в зависимост от начина на използването, омазнеността на вашата кожа и други. За да удължите живота на вашата маска ви препоръчваме да измивате лицето си всяка вечер преди да я поставите и запомнете - никога не излагайте вашата маска на пряка слънчева светлина.

 

13. Всички ли маски работят с всички апарати и съвместима ли е маската, която възнамерявам да закупя, с моя апарат и за моята терапия?

Всички маски са стандартизирани и могат да бъдат свързани с всяка машина.

Независимо от това, обаче, съществуват някои маски, които не е препоръчително да работят с Ауто Ципап (Auto CPAP) апарати.

Например, маската „Комфорт Лайт” на „Филипс Респироник” (The Comfort Lite by Respironics) не се препоръчва да бъде използвана с Ауто Ципап (Auto CPAP) апарат, поради начина, по който машините откриват настъпването на апнея.

Също така, назалните маски, с възглавнички за всяка ноздра, не се препоръчват при налягане по-високо от 12 cm H2O.

 

14. Кои апарати са тихи?

Всички нови апарати на водещите световни фирми са изключително тихи при работа сравнение с тези, произведени преди 10-тина години. Когато вие застанете в близост до работеща машина ще чуете шума на въздушната струя, излизаща през маската, но след като маската е поставена, то тогава нивото на шум от машината е ясно доловимо. Към момента, при ЦИПАП апарат, шум с ниво по-високо от 26 dB(A), се счита за прекалено високо.

 

15. Как да избера своя нов ЦИПАП апарат?

Това, което ние ви препоръчваме, е когато закупувате нова машина, да обърнете внимание не само на името на производителя (без значение, че той може да е известен с произвежданите от него електрически крушки, радиоприемници и други), но и на следните параметри: шум (по-високо ниво от 26 dB(A) е неприемливо); размер; функции, свързани с повишаване на комфорта(алармен часовник ,радио или CD не влизат в тази категория); възможно най-дълга гаранция; обърнете внимание и върху наличието на сервизно обслужване и възможността да си набавите допълнителни консумативи и аксесоари за вашия ЦИПАП апарат.

 

16. Какво означава автоматичното регулиране на ЦИПАП апарата според надморската височина и има ли значение?

Тази функция е от изключителна важност за провеждане на терапията!

С промяната на надморската височина се променя и атмосферното налягане ,така,че ако не разполага с автоматично регулиране Вашият ЦИПАП апарат не ви подава необходимото налягане за успешната терапия.

Обикновено производителите които тепърва навлизат на пазара предлагат подобни продукти и макар,че цената е 15-20% по-ниска ние ви съветваме да не рискувате ,все пак става въпрос за вашето здраве.

 

17. Съществува ли ЦИПАП апарат, работещ на батерии?

Да, съществува, и това е апаратът наречен „Everest”, произвеждан от фирмата Aeio Med. Това е единственият ЦИПАП апарат, който работи на батерии.

 

18. Какво е значението и какви са разликите на многобройните означения Remstar Plus, Remstar Pro, C-Flex, AVAPS, AutoSV, Easy-Breathe, които се срещат при някои ЦИПАП апарати, а при други, не се срещат подобни модели?

Като цяло, различните означения, при различните производители много често имат едни и същи значения от техническа гледна точка и са следствие единствено на търговска стратегия целяща единствено да ви накара да закупите продукта.

Независимо от различните наименования като цяло, апаратите за терапия при ОСА(OSA) се делят на три на три основни групи:

1. Стандартен ЦИПАП(СРАР), със зададена предварително постоянна стойност на налягането.

2. Автоматичен (APAP), със зададени предварително ниска и висока стойност на налягането, което се променя автоматично през нощта според нуждите на терапията.

3. Би ПАП (Bi PAP), с двойно ниво на налягането - високо за вдишване и ниско при издишване, като единствено при тези модели съществува разновидност - стандартният модел Би ПАП (BiPAP) - S и най-високото ниво BiPAP S/T (Timed) , който диша наместо вас, като най-иновативните ЦИПАП апарати улавят и реагират при наличието на „Централна апнея”.

 

19. Моят ЦИПАП апарат е вече на 5 години, дали не трябва да го подменя с нов?

Производителите пускат нови модели всяка година, но това не означава, че вие трябва да подмените вашата машина само поради факта, че тя е на 5 години. Трябва да обърнете внимание, че все пак уред на тази възраст може да дефектира всеки момент, което е неприятно. Но, ако вие сте го поддържали редовно, подменяли сте филтрите в оказания срок и сте го носили един път в годината на профилактичен преглед и калибриране, то може да го използвате още. Разбира се, новите модели разполагат с екстри, които не се срещат при вашата машина и винаги е добра идея да следите какво ново е на разположение при вашия местен снабдител.

 

20. Каква маска да избера, назална (за носа) или за цялото лице? Коя е по-добра за мен?

Използването на подходящата маска е много важен елемент от вашата терапия. Вие се нуждаете от маска, с която ще се чувствате удобно и няма да има загуба на въздушно налягане през нощта,апаратите на водещите производители имат възможността да компенсират загуби до 95 л/мин./. Назалната маска, която покрива само носа ви, е най-често използваната в практиката. Някои хора обикновено дишат през устата, докато спят, и в този случай може би е по-удачно да се използва маска за цялото лице, покриваща едновременно носа и устата.

Маски с две носни възглавнички напоследък стават все по-популярни. Те ви предоставят по-добра видимост и определено премахват всички негативни чувства, които биха могли да се появят при носенето на маска.

Ако вие спите с отворена уста, но не искате да използувате маска за цялото лице, то тогава е удачно да използвате допълнение към шапката за закрепване на маската, предотвратяващо неволното отваряне на устата по време на сън.

 

21. Сутрин след ставане от сън забелязвам отпечатък от маската върху лицето си и не знам това на какво се дължи и дали е проблем?

Ако забелязаните отпечатъци от маската изчезват скоро след като сте станали, то това е нормално, Ако следите от маските се забелязват за по-дълъг период от време, то тогава маската ви е прекалено стегната. Запомнете, че силно стегнатата маска не е непременно правилно поставена и регулирана. Най-често срещаната грешка е прекалено затегната маска. Новите модели маски са направени и от нови материали, които изискват много по малък натиск за пълно уплътняване. Опитайте се да отпуснете маската и използвайте специално конструирана за сън с маска-възглавница, която подобрява комфорта и намалява изтичането на въздух.

 

22. Снощи беше моята първа нощ с ЦИПАП апарат и маска - беше много неприятно! Какво трябва да направя?

Един от най-често срещаните проблеми е пристягането на маската, с цел да се предотврати неволното изтичане на въздух и загуба на налягане. Сложете маската и легнете в леглото. Маската трябва да прилепва плътно към лицето ви, но в никакъв случай да не ви стяга. Пуснете ЦИПАП апарата и легнете на възглавницата. Ако има проблем с изпускането на въздух размерът на маската може да е и една от причините. Ако маската не е вашият размер или не се чувствате комфортно с нея, то вие няма да получите необходимата терапия. Чудесно решение е специално създадената за целта възглавница, за която можете да получите повече информация на продуктовата ни Интернет страница.

23. Притежавам ЦИПАП апарат от три седмици и през това време кихам постоянно през деня - на какво може да се дължи това?

Възможно е да имате алергична реакция към почистващия материал, който използувате за маската, или да имате алергия към материала, от който е направена. Възможно е и да е от водата, която използвате, в овлажнителя. Опитайте се да отстраните проблема, като я подмените с дестилирана вода.

 

24. Как да почиствам маркуча/въздухопровода между апарата и маската на моя ЦИПАП?

Отделете въздухопровода/маркуча от маската и апарата, като не забравяйте да махнете и анти-бактериалния филтър, ако има такъв. Напълнете достатъчно голям съд с вода, в която предварително сте разтворили анти-бактериален, не много агресивен, почистващ препарат, с подходящо РН (5.4 например). Поставете маркуча в хоризонтално положение в съда, като следите и двата му края да са напълно потопени. Уверете се, че няма останал въздух в него. Изчакайте 3-5 минути и го извадете. Изплакнете го обилно с течаща вода. Оставете го да изсъхне напълно, като излагането на пряка слънчева светлина не е препоръчително. После сглобете обратно апарата.

 

25. Има ли разлика при използването на тръба между апарата с дължина 180 см и такава с дължина 240 или 300 см?

Разликата в дължината не би следвало да има ефект върху налягането, но ЦИПАП апаратът трябва да притежава възможност за работа с различни дължини маркучи и да бъде настроен за по-голямата дължина . Ние разполагаме със специален уред, с който можем да замерим налягането в края на тръбата.

 

26. През студените месеци често имам запушен нос и се появяват проблеми с използването на назалната маска. Какво трябва да се направи за да разреша този проблем? Трябва ли да подменя моята назална маска с такава, за цялото лице?

Проблемът, който описвате, е често срещан и най-доброто решение е при запушен нос да използвате ЦИПАП арома терапия. Арома терапията, със своето леко и ненатрапчиво ухание, използва евкалиптовите и лавандуловите масла за да прочисти вашите синуси.

 

27. От къде да закупя ЦИПАП апарат?

Като цяло вие можете да закупите необходимият ви ЦИПАП апарат от официалните представители на производителя,фирми вносители, интернет сайтовете или от частни лица!

Трябва да знаете,че апаратите закупени извън пределите на България нямат гаранция и е възможно да не можете да си осигурите необходимите ви консумативи/резервни части/, също така със сигурност ще срещнете проблеми със сервизното обслужване.

Апаратите закупени от търговски организации разполагат с гаранция от фирмата която ги продава и затова често гаранцията на търговеца е по-кратка от тази на производителя.

Най-добрият вариант е да закупите вашият ЦИПАП от официалният представител на производителя ,който oсвен ,че е снабден с необходимите ви консумативи, предлага фирмен сервиз, гаранция, винаги ви предлага актуалните модели /често срещано явление при търговците е да предлагат стари модели или употребявани/ и винаги може да ви предостави компетентен отговор на всеки въпрос касаещ вашият ЦИПАП тъй като има директен контакт с производственият отдел на производителя.

Освен това официалният представител е извършил и пред-продажбено обслужване и калибриране на ЦИПАП апарата тъй като е възможно при транспорта да са настъпили промени в настройките.

 

Medical Engineering Ltd. 2010